Pleje af dit smykke – Nygaard Untamed

Pleje af dit smykke

Her er min lille guide til at holde dine smykker flotte og glansfulde. 

Tag dine smykker af når du sover, bader og træner. Kroppen udskiller syre gennem huden som gør at smykker anløber og bliver mørke. Hvor meget syre vi udskiller er forskelligt fra menneske til menneske men nogle oplever at smykker anløber hurtigere end andre.

Undgå slag og stød der kan lave mærker i metal.

Når et smykke kommer til at fremstå sort, gulligt eller på anden vis har ændret sit udseende fra nyt, er det fordi dit smykke oxiderer eller anløber. Dette sker, fordi sølv er et ædelmetal, der i dets naturlige proces kan oxidere eller anløbe med tiden ved kontakt med stoffer i luften, huden, cremer, parfumer osv. 

Dit sølvsmykke er ikke gået i stykker, hvis det oxiderer eller anløber.

Når det bliver gulligt, er det fordi smykket anløber. Hvis dit smykke anløber og bliver gulligt er det typisk fordi, at smykket har ligget i direkte sollys, hvis du f.eks. opbevarer det i en åben smykke skål eller lignende. Du kan hurtigt komme af med det gullige skær ved at rense smykket.  

Hvis et smykke bliver mørkt, er det fordi, smykket oxiderer. Det kan ske, hvis det kommer i forbindelse med elementer som luft, sved, creme, parfume eller lignende - og nogle gange vil det aldrig reagere på det. Undgå derfor at lægge alle dine smykker i én stor bunke, da et oxideret smykke kan “angribe” de andre smykker. 

Opbevar dine smykker i en lufttæt pose, så du forsinker den naturlige oxydering af sølv og messing. Det er ret effektivt! Opbevar kun 1 smykke i hver pose. Opbevar dine smykker mørkt så de ikke udsættes for sollys. Undgå at dine smykker kommer i kontakt med kemikalier. Tænk bredt – det er rengøringsmidler, hårpleje og stylingprodukter, sæbe, creme, parfume og meget andet.

Det kan nemt renses igen og jeg har lavet en guide til, hvordan du renser dine smykker

 

Sølv og forgyldt sølv er bløde metaller der kan vrides ud af facon – vær derfor forsigtig når du håndterer dine smykker. Det betyder også at f.eks. øjer der bruges til at montere lås i halskæder kan åbne sig ved belastning.

Sølv

Sølv der er blevet anløbent og mørkt kan nemt friskes op med Rensemiddel til sølv eller Pudseklud til sølv. Rensemiddel til sølv er en klar væske som sølvet sænkes ned i 1-2 min.
hvorefter evt. fastsiddende snavs kan fjernes med en blød medfølgende børste. Processen kan gentages men lad ikke smykket ligge i væsken i længere tid. Skyl med rent vand og tør efter med en blød klud.

Efterpolér gerne med en pudseklud – mest effektivt er det at bruge en pudseklud der er imprægneret med sølvrensemiddel som Pudseklud til sølv hvor man både får effekt af
virkemidlerne i sølvrensemidlet og af den friktion der opstår når man pudser. Hvis du har sølvsmykker der er meget anløbne er der et lille trick hvor du bruger Pudseklud til guld og fugter
et hjørne af kluden som du polerer smykket med og efterpolerer med et tørt stykke af kluden – det er ganske effektivt.

Rensemiddel til sølv er velegnet til alle slags sølvsmykker, også hvor der er små detaljer som det kan være vanskeligt at rense med en pudseklud.

 

Forgyldt Sølv

Det er forskelligt fra person til person, hvornår dit smykke vil trænge til en genforgyldning. Det kommer an på forskellige faktorer som eksempelvis slitage, og hvordan du passer på dit smykke.

Jeg anbefaler altid, at du tager cremer, parfumer mm. på som det første, og når det er tørret ind, kan du tage dine smykker på.

PH-værdien i din hud, og de produkter du bruger i din dagligdag, spiller også en rolle i forhold til, hvor hurtigt forgyldningen nedbrydes, og det er derfor meget individuelt, hvor lang tid en forgyldning vil holde.

Jeg ser f.eks. ofte, at en ring slides mere end et par øreringe, da ringe ofte udsættes for flere slag og stød end øreringe. Det er f. eks. derfor, at jeg giver alle mine ringe et ekstra tykt lag forgyldning, så de holder så længe, som muligt.

Hvis dit forgyldte smykke har samlet snavs og skal renses, kan du rense smykket med lunkent vand og lidt opvaskemiddel.

Trænger dit smykke til en genforgyldning, så kan jeg gøre det for dig.

Hvor hurtigt en forgyldning falmer er meget forskellig fra person til person og afhænger af faktorer som den daglige brug, hvilke produkter du anvender i din hverdag, vask, træning, hvilken ph-værdi du har i huden osv. Nogen vil derfor nedbryde forgyldningen hurtigere end andre - og det er helt naturligt. 

Det er super vigtigt for mig, at smykkerne bruges, og derfor er det er helt normalt, at forgyldningen med tiden vil slides af. Af den grund genforgylder jeg selv mine smykker på værkstedet i Aarhus, hvis et smykke har brug for at blive frisket op med en genforgyldning.

Jeg genforgylder med en 18 karat guldbelægning, så den matcher den typiske 18 karats nuance. Det kan være svært at forudsige, præcis hvor længe en genforgyldning vil holde, for det afhænger blandt andet af smykkets stand samt den daglige brug, brugen af diverse produkter (cremer, parfume, sæbe mv.), din ph-værdi i huden osv. 

Jeg ønsker dog altid at sende et blankt og smukt genforgyldt smykke retur, og derfor sørger jeg for at rense smykket før genforgyldningen. I visse tilfælde vil jeg også polere smykket, hvis det har ridser/hakker, så genforgyldningen bliver så blank og fin som overhovedet muligt. 

Har du brug for en genforgyldning på et smykke fra mig, må du meget gerne skrive til mig på: nina@nygaard-smykker.dk

Priserne for genforgyldning er:

  • Ringe 150 kr.
  • Armbånd 200 kr.
  • Halskæder 200 kr

 

×